"Desnoods naar rechter tegen vliegtuiglawaai"

Door Jan Spooren op 2 oktober 2015, over deze onderwerpen: Regionale en lokale dossiers

Tervuren overweegt naar de rechter te stappen als er geen oplossing komt voor het toegenomen vliegtuiglawaai. Burgemeester Jan Spooren vindt het onaanvaardbaar dat enkele Brusselse gemeenten geen vliegtuigen meer over de hoofden krijgen.

Na luid protest van Brusselse gemeenten als Etterbeek, Sint-Pieters-Woluwe, Watermaal-Bosvoorde en Ukkel besloot een Brusselse rechter in de zomer van 2014 twee vliegtuigroutes boven de hoofdstad te schrappen. In oktober vorig jaar gooide ook minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) het plan-Wathelet, waarin de twee vliegtuigroutes opgenomen waren, in de vuilnisbak. Op 2 april van dit jaar ging die maatregel in voege, waardoor onder meer Etterbeek, Sint-Pieters-Woluwe, Watermaal-Bosvoorde en Ukkel minder overvlogen worden. "Sindsdien is het aantal opstijgende vluchten boven onze gemeente van 32 naar 160 per dag gestegen", zegt Tervurens burgemeester Jan Spooren (N-VA).

Evenredig

De burgemeester, die tevens Kamerlid is, heeft minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) woensdag in het parlement gevraagd of ze eindelijk werk kan maken van een rechtvaardige en evenredige spreiding van de vluchten. Vandaag zit Spooren in Tervuren samen met de minister. "Galant werkt naar eigen zeggen aan een structurele oplossing die rekening houdt met de gemeenten rond de luchthaven en dat stemt me alvast tevreden", aldus nog de burgemeester. "Maar het gebrek aan correcte informatie en de trage vooruitgang in dit dossier zijn toch wel verontrustend. Daarom bekijken we momenteel of we op termijn ook juridische stappen kunnen ondernemen. Het is niet de weg die we verkiezen, maar als er op politiek vlak geen oplossing komt, dan maar via de rechtbank."

Jan Spooren benadrukt dat hij eerst de gesprekken met de minister wil afwachten alvorens verdere stappen te ondernemen. "We gaan dus zeker niet overhaast naar de rechter trekken, want we moeten zien wat juridisch mogelijk is."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is