"Eerst integreren, dan Nederlands leren"

Door Jan Spooren op 11 december 2014, over deze onderwerpen: Regionale en lokale dossiers

Volgens het recente onderzoek van 'Kind en Gezin' dat onze krant gisteren publiceerde, zit de gemeente Tervuren in de hoek waar de Franstalige klappen vallen. Het aandeel Nederlandstalige geboorten daalde met meer dan 10 procent, terwijl het aandeel Franstalige met 10 procent steeg.

Bij de afrekening blijkt zelfs dat er 4 procent meer Franstaligen zijn geboren in Tervuren waar N-VA met burgemeester Jan Spooren de plak zwaait. "Ik zou toch liever het woord anderstaligen gebruiken", opent Jan Spooren. "Tervuren is een trekpleister voor vele buitenlandse expats. Die instroom van Europese ambtenaren en buitenlands personeel is de jongste jaren niet meer te stoppen. De meesten onder hen zijn vaak Engelstalig, maar zullen waarschijnlijk wel een Franstalig dossier hebben. Deze nieuwe burgers zijn de stad ontvlucht en zoeken de groene buitenwijken en dorpen op. Ik maak me vooral zorgen over het feit dat zij de plaats innemen van onze jonge mensen die verder Vlaams-Brabant intrekken op zoek naar goedkopere woonst. Zij kunnen het hier niet meer betalen, terwijl dat voor de buitenlandse gasten blijkbaar minder een probleem is."

Burgemeester Spooren wil nu ten strijde trekken tegen het anderstalige fenomeen dat Tervuren teistert. "Dit moet echter een positieve strijd worden. Deze mensen zijn eerst en vooral welkom in onze regio, laat dat een duidelijk standpunt zijn. Deze legislatuur heeft echter ook niet stilgezeten. Er werd al een ambtenaar voor integratie en Vlaamse zaken aangesteld en deze week stellen wij ook ons actieplan officieel voor. Ondertussen is het 'Tervuren Welkom-team' al volop bezig om die anderstaligen te bereiken. We gaan er van uit dat deze nieuwe inwoners eerst echt moeten geïntegreerd worden in het dagelijkse gemeenschapsleven. Dat blijkt niet zo evident te zijn voor hen. Sommigen zijn in ons land voor een relatief korte periode en hebben weinig tijd en zin om zich 'aan te passen'. Er is een belangrijke rol weggelegd voor het verenigingsleven en de sportclubs die nu al een belangrijk aandeel hebben in deze integratieproblematiek. Het is de taak van de overheid en de nieuwe ambtenaar om hen bij te staan en bovendien steeds nieuwe mogelijkheden aan te bieden waarbij de Franstalige en anderstalige burgers zich goed voelen in Tervuren. Dan pas gaan zij moeite doen om Nederlands te leren en onze taal ook te gebruiken. We staan dus voor een gigantische opdracht", besluit Jan Spooren.

 

Auteur

Luc Decoster

Link

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-tervuren/-eerst-integreren-dan-nederlands-leren-a2148549/

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is