Kris Peeters alweer de gebeten hond van N-VA

Door Jan Spooren op 14 november 2015, over deze onderwerpen: Arbeids(re-)integratie, Ziekte en Invaliditeit

N-VA fluit Kris Peeters nog maar eens terug. De Vlaams-nationalisten nemen het niet dat de CD&V-vicepremier één van hun dada's de grond inboort: een strengere aanpak van langdurig zieken. Premier Charles Michel mag weer beginnen te lijmen.

"We gaan ervan uit dat dit een misverstand is". Bij de N-VA viel men gisteren uit de lucht toen het nieuws via onze zusterkrantDe Standaard bekendraakte dat Kris Peeters afziet van sancties voor langdurig zieken die weigeren weer aan het werk te gaan.

In het regeerakkoord hadden N-VA, CD&V, Open VLD en MR nochtans afgesproken om het sterk stijgende aantal langdurig zieken - ondertussen zo'n 320.000 - een halt toe te roepen. Minister van Sociale ZakenMaggie De Block (Open VLD) werkte een plan

uit om mensen die nog iets kunnen presteren, toch snel weer op de arbeidsmarkt te krijgen. Wie weigert mee te werken, zou tien procent van zijn uitkering verliezen.

Het is net die stok achter de deur die Peeters wil wegnemen. Hij voelt zich daarbij niet alleen gesteund door ziekenfondsen en vakbonden, maar ook door een advies van de Nationale Arbeidsraad (NAR). Die liet onlangs ­weten dat het plan enkel kans op slagen heeft indien het langdurig zieken niet verplicht, maar wel vrijwillig laat meewerken.

Ook Peeters kiest dus voor een vrijwillig systeem en schreef dat ook in zijn beleidsbrief die hij af­gelopen week aan het parlement bezorgde, zonder overleg met N-VA.

"Dit gaat niet passeren", stelt N-VA-Kamerlid Jan Spooren klaar en duidelijk. Hij zegt luidop wat binnen de partijtop ook informeel te horen valt.

De Vlaams-nationalisten schermen met het regeerakkoord, waarin staat dat een responsabiliserend systeem moet komen voor ­langdurig zieken. Lees: sancties voor wie niet wil meewerken.

"We hebben het hier over een speerpunt van het regeerakkoord. We gaan ervan uit dat alle coalitiepartners zich daar aan houden", klinkt het.

Peeters werd over de zaak ­gistermorgen op het kernkabinet ook aangepakt. Ook bij de MR is er weinig ­begrip voor de CD&V'er. ­"Peeters heeft zijn slag nog niet thuisgehaald. Dit krijgt zeker nog een staartje."

Michel moet opdraven

Dat de CD&V-vicepremier met de fanfare op kop aan de jacht begint, terwijl de sociale partners tegen eind november een advies moeten afleveren over de affaire, kan er bij Maggie De Block ook niet echt in. ­­­In­houdelijk zitten ze eerder op ­dezelfde lijn, maar tijdens de ­onderhandelingen al luidkeels je mening verkondigen, is niet echt verstandig, laat de liberale ­politica verstaan. "Ik spreek me hier niet over uit. En al de rest zijn hoogstpersoonlijke ­ini­tiatieven", luidde het gisteren bij de minister.

Het is dus weer aan premier Charles Michel om de opgelopen blauwe plekken weg te masseren. Gezien het vele gekibbel van de voorbije maanden, is hij daar echter al redelijk in beslagen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is