Nieuwe fietssnelweg verbindt as Leuven-Tervuren-Brussel

Door Jan Spooren op 23 december 2015, over deze onderwerpen: Regionale en lokale dossiers

Tervuren krijgt een nieuwe fietsnelweg die de Tervurenlaan zal verbinden met de grens van Brussel. Het nieuwe fietspad wordt meer dan drie kilometer lang en wordt op beide zijden van de laan aangelegd. De kostprijs van de werken bedraagt 2,4 miljoen euro.

"Het pad loopt vanaf het Koloniënpaleis en de Jazzfontein tot voorbij het Vierarmenkruispunt", schetst burgemeester Jan Spooren.

"De kosten worden volledig gedragen door het Agentschap voor Wegen en Verkeer. De aansluiting van dit fietspad kost

de gemeente Tervuren dus geen cent. Tegelijkertijd zal ook het gevaarlijke kruispunt dat de Tervurenlaan met de Albertlaan en de Brusselsesteenweg verbindt worden aangepakt. Met de bouw van de zogenaamde fietssnelweg wordt eindelijk de as Leuven-Tervuren-Brussel verbonden. Er ontbreekt nog een puzzelstukje tussen Vossem en Leefdaal, maar daar is ook nog een probleem met de riolering dat moet worden opgelost. Ik wil ook meteen de inwoners van de N3 geruststellen. Zij zullen geen enkele last meer hebben van deze komende werken. Hun nieuwe baan krijgt eindelijk de aansluiting die ze verdient."

Het dossier rond de aanleg van het fietspad zat lange tijd muurvast. De Tervurenlaan is een beschermde site waarvan het aangezicht niet lukraak kan worden veranderd.

Strikt afgemeten

"Naast de financiering van de werken was het nieuwe concept misschien nog een zwaardere opdracht. De herinrichting is strikt afgemeten. Het pad komt dan ook naast de tramrails en de weg wordt afgeboord met een grasstrook. Voor Tervuren is dit alvast een project dat eindelijk wordt ingevuld. Niet alleen de schoolgaande jeugd,

maar ook het toerisme zal van dit traject kunnen genieten. Daarnaast wordt de komende jaren zwaar ingezet op het fietsverkeer van en naar het werk. De introductie van de elektrische fiets is daar zeker niet vreemd aan. De fietsverbinding tussen Leuven en Brussel via Tervuren wordt een koploper in het moderne verkeer", zegt een fiere burgemeester Spooren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is