Onrealistisch Groen 'basispensioen' bedreigt toekomst sociale zekerheid

Door Jan Spooren op 29 augustus 2017, over deze onderwerpen: Werken, Ondernemen, Pensioenen
Grootmoeder en kleinkind

“Het recente voorstel van Groen om voor iedereen een zogenoemd basispensioen te voorzien, is niet zo nieuw als die oppositiepartij wil doen uitschijnen”, zegt Kamerlid Jan Spooren. Er bestaat immers al een vorm van basispensioen voor alle 65-plussers: de inkomensgarantie voor ouderen (IGO). Daarnaast heeft iedereen met een loopbaan van minstens dertig jaar recht op een minimumpensioen. “Veel gevaarlijker is echter dat de Groenen geen enkele voorwaarde of controle verbinden aan dat basispensioen”, waarschuwt Spooren. “En dat zij het pensioensparen willen ontmoedigen.”

“Zonder voorwaarden over minimumduur van verblijf of band met effectief gewerkte jaren zal een basispensioen een gat slaan in de sociale zekerheid”, vreest Spooren. “Bovendien willen wij mensen aanmoedigen om ook voor hun eigen pensioen iets opzij te zetten, terwijl Groen hen net afhankelijk wil maken van de overheid. En dat op basis van onberekende beloften, die de belastingdruk voor pensioenspaarders verhogen met 280 euro: de fiscale aftrek voor pensioensparen.”

Geen onvoorwaardelijke uitkeringen

Zowel de IGO als het minimumpensioen stegen onder de regering-Michel. Ze liggen vandaag op jaarbasis voor een alleenstaande respectievelijk 1069 en 859 euro hoger dan bij de start van de regeerperiode. Tegelijk werd het minimumpensioen voor zelfstandigen extra verhoogd tot het niveau van de werknemers.

“Wij willen beide uitkeringen de komende jaren verder versterken, maar wel gekoppeld aan voorwaarden”, aldus Spooren. Zo kan je geen aanspraak maken op de IGO-uitkering, als je voldoende andere inkomsten hebt. Deze regering heeft bovendien terecht voor die IGO een verblijfsvoorwaarde ingevoerd, om uitkeringstoerisme tegen te gaan: minstens tien jaar, waarvan vijf jaar ononderbroken. Voor het minimumpensioen geldt er een loopbaanvoorwaarde van minstens dertig gewerkte jaren of daarmee gelijkgestelde jaren wegens zwangerschap, ziekte, werkloosheid, …

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is