Opinie: Pensioenluchtkasteel

Door Jan Spooren op 24 januari 2018, over deze onderwerpen: Financiering Sociale Zekerheid, Pensioenen
Jan Spooren

De start van een nieuw jaar stemt soms tot ongebreideld optimisme, en dus her-lanceerde SP.A-voorzitter John Crombez het PVDA/ABVV-voorstel van een pensioen van 1.500 euro. Een nobel streven, maar redelijk ongeloofwaardig als je niet zegt hoe je dit gaat financieren.

Het resultaat van bijna drie decennia socialistische pensioenministers is een pensioen van 1.180 euro voor werknemers, en van 840 euro voor zelfstandigen. Gelouterd en tot inzicht gekomen na enkele jaren in de oppositie, komt plots de belofte om de pensioenen voor werknemers en zelfstandigen met de helft te verhogen. In het meest optimistische scenario kost het 50 miljard euro om 2,8 miljoen Belgische gepensioneerden zo'n pensioen te geven.

De 1.500 euro pensioen zou alleen gelden voor 'iedereen die lang genoeg gewerkt heeft', maar Crombez blijft vaag over wat dat juist betekent. En of in zijn systeem effectief gewerkte jaren waarop pensioenbijdragen worden betaald zwaarder doorwegen dan periodes waarin je niet werkt.

Uit cijfers van het ABVV - die opnieuw dreigt te gaan staken tegen pensioenhervormingen - blijkt dat een Belg gemiddeld maar 32 jaar effectief werkt over een loopbaan, en dat er dus maar gedurende 32 jaar sociale bijdragen worden betaald om de pensioenen te financieren. Maar iedere poging om gewerkte periodes meer pensioen te laten opleveren en gelijkgestelde periodes minder, wordt door de SP.A bestreden. Terwijl zowat iedereen het erover eens is dat hogere pensioenen zonder meer gewerkte jaren een luchtkasteel zijn.

Hogere pensioenen komen er niet zomaar. Geld uitgeven dat er niet is, hopelijk is dat het oude socialisme waar Crombez mee wil breken. Het oude

socialisme is de pensioenfondsen van Belgacom, Belgocontrol, BIAC en de NMBS opeten om er de begroting op korte termijn mee op te smukken. Vandaag draait de belastingbetaler nog op voor die factuur, a rato van 500 miljoen euro per jaar.

Dit debat verdient een realistische benadering, met kleine maar concrete stapjes voorwaarts. Zoals de verhoging van de minimumpensioenen met 9 procent sinds 2015. Dat is 1.077 euro per jaar meer voor een alleenstaande gepensioneerde werknemer, en 1.818 euro per jaar meer voor een zelfstandige. Ook de gemiddelde pensioenen kunnen verder stijgen zonder de betaalbaarheid in het gedrang te brengen, als we intellectueel eerlijk zijn en hervormingen durven te verdedigen.

Het zou Crombez sieren om niet mee te gaan in de vakbondslogica, maar om vanuit de oppositie kritisch maar constructief mee te werken aan een pensioenstrategie. Dat zou pas nieuw socialisme zijn.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
5
De gemiddelde score is