Platform Luchthavenregio organiseert 3e streektafel voor parlementsleden

Door Jan Spooren op 7 november 2019, over deze onderwerpen: Regionale en lokale dossiers

Voor de derde keer heeft Platform Luchthavenregio Vlaams-Brabant een streektafel voor parlementsleden uit Vlaams-Brabant en Brussel georganiseerd in het Federale Parlement te Brussel. Een ruime groep Vlaamse en Federale parlementsleden van zowat alle politieke partijen waren aanwezig. De bedoeling was om hen op de hoogte te brengen van de verschillende facetten van de luchthaven, het luchthavenbeleid, de vliegroutes en de effecten op de regio. 

Platform Luchthavenregio 

Jan Spooren, sinds februari voorzitter van het Platform Luchthavenregio, gaf toelichting bij hun werking, standpunten en initiatieven. "Een kwalitatieve oplossing voor deze problematiek is slechts mogelijk op basis van dialoog en overleg. Wij geloven sterk in een haalbaar evenwicht tussen leefbaarheid van de omwonenden en een gepaste economische ontwikkeling van de luchthaven."

Presentatie van de verschillende facetten

Vervolgens werden er door Carlos van Nunen (Brussels Airport Company) en Simon De Maeseneer (Aviato) cijfers gepresenteerd over de werking van de luchthaven, het economische belang, de tewerkstelling en de milieutechnische ingrepen. Zij beëindigden hun presentatie met de belangrijkste vragen aan beleidsmakers vanuit het luchthavenbedrijf. Het belang van een éénduidig en stabiel rechtskader werd benadrukt. Hans Eyssen, voorzitter Burgemeestersoverleg Oost Brabant, heeft de verschillende juridische procedures aangaande de vliegroutes en de geluidsoverlast overlopen. Koen Neyens, stafmedewerker, is dieper ingegaan op de milieueffectenstudie Envisa, en de actuele beleidsverklaringen.

Samen naar een oplossing

Jan riep de parlementsleden op om, na een uitgebreide gedachtewisseling, elk vanuit hun rol en functie, en over de partijgrenzen heen, een constructieve bijdrage te leveren om tot een structurele en duurzame oplossing voor deze problematiek te komen. 

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is