Regering maakt eindelijk werk van arbeidsintegratiejobs

Door Jan Spooren op 25 maart 2018, over deze onderwerpen: Economie, Werken, Werk zoeken en werkloosheid, Ziekte, Uitkeringen, Personen met een beperking, Verandering
Vrouw met beperking solliceert voor een job

De arbeidsintegratiejobs zullen de drempel naar werk verlagen voor langdurig zieken en personen met een handicap. Arbeidsintegratiejobs zijn flexibele contracten waarmee langdurig zieken aan de slag kunnen op de arbeidsmarkt, zonder dat ze moeten vrezen voor verlies van uitkering. Kamerlid Jan Spooren reageert enthousiast op de maatregel: “De arbeidsintegratiejobs zorgen voor jobcreatie en voor een hogere werkzaamheidsgraad.”

Risicoloos

De arbeidsintegratiejobs zijn risicoloos voor de werknemer, maar ook voor de werkgever. “De werkgever betaalt alleen de reëel gepresteerde uren, maar moet wel de loonvoorwaarden van de sector respecteren. Bedrijven hoeven geen ontslagvergoeding te betalen als ze de samenwerking stopzetten of een gewaarborgd loon als de werknemer opnieuw ziek wordt”, legt Jan Spooren uit.

Naar reguliere job

De arbeidsintegratiejobs betekenen bovendien een besparing voor de sociale zekerheid. De verwachting is dat veel mensen via die weg zullen doorstromen naar een reguliere job. Ze hoeven dan geen uitkering meer te ontvangen. “Arbeidsintegratiejobs geven langdurig zieken de kans om laagdrempelig een job uit te proberen. Ze zijn broodnodig”, besluit Kamerlid Spooren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is