Tervuren strafste gemeente van de regio

Door Jan Spooren op 3 december 2016, over deze onderwerpen: Regionale en lokale dossiers

Tervuren gaat met de prijzen lopen na tien Gemeentetesten in onze krant. Ook Overijse scoort goed. Lubbeek daarentegen krijgt de rode lantaarn en dat is volgens oud-burgemeester Freddy Vranckx logisch. “Van de verkiezingsslogan 'openheid en transparantie' kwam er niets in huis”, zegt hij.

Lubbeek is op de helft van onze testen gebuisd en eindigt in de eindranking van onze regio als laatste, al komt die eindbalans dicht in de buurt van Kortenaken, Tienen en Glabbeek. “Burgemeester Theo Francken (N-VA) kondigde een hele nieuwe aanpak aan, maar dat blijkt nu vooral gebakken lucht

te zijn. Als staatssecretaris laat hij zich vervangen door een partijgenote. Er is geen echte burgemeester en dat wreekt zich”, zegt Freddy Vranckx van oppositiepartij Open VLD.

“Ik betreur de scores op onder meer de beltest en de website. Nu er geen onthaalmedewerker meer is, wordt de dienst Burgerzaken nu belast met de binnenkomende telefoontjes. Ook zo met de slechte score rond het ondernemersklimaat. Er wordt niet doordacht en ondersteunend gewerkt. ”

Kort door de bocht

Voor waarnemend burgemeester Tania Roskams (N-VA) mochten de testen wat later komen. “Ik heb ook mijn bedenkingen bij sommige criteria in de testen. Onze nieuwe bibliotheek opent weldra en ook een nieuwe website zit in de pijplijn. Dat we slecht scoorden op ons groenonderhoud is vervelend. Er werd voor de test een begraafplaats uitgekozen die in het kerkenplan zit en wordt aangepakt”, aldus Roskams. “De slechte score op de beltest kan ik begrijpen, er is inderdaad geen onthaalmedewerker meer. Maar ook dat zal in een vernieuwd concept worden aangepakt, die dienstverlening zal er serieus op verbeteren.”

Dat Vranckx kritiek heeft op het beleid rond ondernemers vindt de burgemeester kort door de bocht. “We scoren daar minder omdat we geen ondernemersloket hebben, maar we werken anders op vraag van de ondernemers zelf. En dat ik niet de echte burgemeester ben? Ik scoorde erg goed op bereikbaarheid en ben elke dag in het gemeentehuis aanwezig, onterechte kritiek dus.”

Jan Spooren (N-VA), burgemeester van Tervuren, is tevreden met zijn eerste plaats in de regio. In het algemene klassement voor Vlaanderen staan ze op een 20ste plaats, op de voet gevolgd door Overijse, dat plaats 21 verovert.

“Het is een van de eerste keren dat er een objectieve meting wordt gehouden, waarbij we ons ook nog eens met andere gemeenten kunnen vergelijken. Het heeft me toch heel wat geleerd, en ik merk dat zowel ik als onze diensten de artikels nauwlettend hebben opgevolgd”, zegt hij. “Met twee van onze slechtste scores waren we al bezig. We hebben sinds de publicatie van het rapport al een mooie nieuwe bibliotheek geopend die veel beter zou scoren dan de oude. En we werken aan de vernieuwing van de website, dat zal ook al veel verschil maken. Persoonlijk ben ik wel geschrokken van onze mindere score op ondernemerschap. Dat is een punt waar ik sinds de publicatie meer over nadenk, en ook wil op inzetten.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
4
De gemiddelde score is